Stranding Santa Kyriaki op 24 november 1965


De foto's mogen niet gebruikt worden zonder toestemming vooraf van de redactie en eigenaar/eigenaren.


Tijdens een noordwesterstorm op 24 november 1965 strandt het onder Liberiaanse vlag varende vrachtschip "Santa Kyriaki" op het strand aan de voet van de duinen nabij paal 58, 1 mijl ten zuiden van de havenmond van IJmuiden. Tien weken later, op 8 februari 1966 wordt het schip vlotgetrokken worden. Het schip is rijp voor de sloop en wordt via IJmuiden naar de ADM werf in Amsterdam gesleept.

Zo'n stranding op de Noord-Hollandse kust komt niet dagelijks voor en trekt dus veel kijkers. Een andere bekende stranding is die van de Wan Chun bij Castricum in november 1972. Een heel recent voorbeeld is het vastlopen van de Aztec Maiden op 20 januari 2012 bij Wijk aan Zee, dat veel dagjesmensen trekt; dit schip wordt een dag later weer vlotgetrokken. Ook De Santa Kyriaki trekt eind 1965 en begin 1966 veel bekijks. Veel IJmuidenaren komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Ook mijn vader (J. Baalbergen) neemt mij mee en maakt o.a. onderstaande drie foto's. Het jongetje met sjaal en ruitjesbroek is ondergetekende.

Ook de commercie duikt er boven op. Zo'n bijzonder schouwspel moet natuurlijk worden vastgelegd op ansichtkaarten!

Meer informatie over de stranding en de berging van de Santa Kyriaki met veel foto's zijn te vinden bij www.zeesleepvaart.com.

Tot slot nog een recente foto van het onder Filipijnse vlag varende schip Aztec Maiden, gestrand bij Wijk aan Zee op 20 januari 2012. De foto is door mij gemaakt op 21 januari en toont ook weer de kijkers.

Tekst: Erik Baalbergen.


De foto's mogen niet gebruikt worden zonder toestemming vooraf van de redactie en eigenaar/eigenaren.


Terug naar de index van Foto's van vroeger


Home

©2012 Historische Kring Velsen