Bouw spoorwegviaduct De Noostraat in 1964


De eigen foto's mogen niet gebruikt worden zonder toestemming vooraf van de redactie en eigenaar/eigenaren.


Tot in de vijfiger jaren van de twintigste eeuw reden de treinen tussen Haarlem en Beverwijk ten westen van Driehuis en ten oosten van IJmuiden, parallel aan de Minister van Houtenlaan recht naar het noorden en staken bij het huidige Pontplein het Noordzeekanaal over, via de spoorbrug. Ten zuiden van het kanaal, nabij station Velsen-IJmuiden-Oost, was een aftakking naar het westen en liep de spoorlijn langs de kanaaldijk richting het eindstation van IJmuiden. De toenmalige Stationsweg tussen IJmuiden-Oost en Velsen-Zuid liep nabij het huidige Pontplein onder beide spoorlijnen door. Vandaar de twee spoorwegviaducten zoals we die op oude ansichtkaarten zien.

Nadat de Velsertunnels geopend waren in 1957 en de spoorlijn tussen Haarlem en Beverwijk voortaan onder het kanaal doorliep, verviel de spoorlijn over het Noordzeekanaal en werden onder meer de spoorbrug en het oostelijke spoorwegviaduct afgebroken. In 1964 werd het overblijvende viaduct, waarover de spoorlijn zich naar het westen afboog, verbouwd. De heer J.C. Haanepen uit Apeldoorn heeft de Historische Kring Velsen onderstaande foto's van deze verbouwing geschonken.

Tot slot nog een kijkje bij de bouw van de nieuwe aanlegsteiger van de pont in 1963. Ook deze foto is geschonken door de heer J.C. Haanepen.

Tekst: Erik Baalbergen


De foto's van J.C. Haanepen mogen niet gebruikt worden zonder toestemming vooraf van de redactie en eigenaar/eigenaren.


Terug naar de index van Foto's van vroeger


Home

©2012 Historische Kring Velsen