Prikbord Historisch Velsen

Uw eigen bericht hier? Zie de informatie onderaan deze pagina!


'De Vrouwen van de Breesaap', een musical die u niet mag missen!

Op 15 en 16 mei 2014 brengt Musicalgroep BOMS 'de Vrouwen van de Breesaap' op de planken. Deze nieuwe oorspronkelijke musical, geschreven door Sietze Dolstra, is gebaseerd op het boek 'De woede van Abraham' van de IJmuidense publiciste Conny Braam.
Het boek handelt over de aanleg van het Noordzeekanaal (1864-1876) die het einde betekende van de streek tussen Velsen en Wijk aan Zee, de Breesaap - één van de mooiste duingebieden die ons land heeft gekend.
Door het graven van het kanaal, dat precies 150 jaar geleden begon, is de havenstad IJmuiden ontstaan. De noeste kanaalwerkers en hun gezinnen, die uit alle delen van het land kwamen toegestroomd, hebben zich na de voltooiing meestal voorgoed gevestigd en behoren dus tot de eerste IJmuidenaren. Hun bestaan was hard, ze waren niet welkom bij de oorspronkelijke Velsenaren, maar hun humor, levenskracht en zelfs de goed bedoelde liefdadigheid hielpen hen door de moeilijke pioniersjaren heen.
Met een wervelende voorstelling, waarin alle menselijke, sociale maar ook vrolijke kanten van deze jaren worden uitgebeeld, voegt BOMS weer een nieuw hoogtepunt aan een lange, oorspronkelijke reeks toe.
De muzikale leiding is in handen van Bert Stoots, de choreografie in die van Yolanda Germain en voor de algehele leiding en regie staat Evert de Vries garant.

15 en 16 mei 2014
Stadsschouwburg Velsen
Kaarten zijn te bestellen via
www.musicalgroepboms.nl
info@musicalgroepboms.nl
of via de Stadsschouwburg Velsen


1 en 15 September - Jubileum Forteiland

Het Fort bij IJmuiden is 125 jaar geleden officieel in gebruik genomen als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Inmiddels is het verdedigingswerk omgetoverd tot volledig beheerd museum en evenementenlocatie.
Ter gelegenheid van dit jubileum zijn er speciale programma's op de Open Dagen van zondag 1 en 15 september. Stap op de rondvaartboot Koningin Emma voor de overtocht en laat je rondleiden door het indrukwekkende fort.
Voor wie wil is er de mogelijkheid gratis deel te nemen aan diverse extra activiteiten. Probeer boogschieten eens uit of waag een sprong in het diepe met de powerfan.
Kijken mag natuurlijk ook.

Kijk voor vertrektijden en toegangskaarten op Forteiland.nl
Bron: HKV/AS (29-08-2013)

Nationaal Park Zomerfestival 7 juli- Landgoed Duin & Kruidberg

‘Rijkdom in de natuur’ is het thema van het derde Nationaal Park Zomerfestival. Op zondag 7 juli is er op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord van alles te beleven. Jong én oud kunnen genieten van theater, muziek en workshops. Het festival is leuk voor jong en oud. Volg een BBQ workshop of leer de mooiste cupcakes maken. Laat u verrassen door theater van ’t Woud ensemble. Trek sportieve kleding aan voor de vele outdoor activiteiten en excursies in het Nationaal Park. Ga bijvoorbeeld mee op bunkertocht of neem een kijkje in de ijskelder. Speciaal voor deze gelegenheid wordt door Natuurmonumenten een blotevoetenpad aangelegd voor kinderen. Er is muziek, kunst, poppenkast voor de kinderen en nog veel meer...
Zondag 7 juli van 12.00 - 18.00 uur Meer informatie en reserveren (voor enkele activiteiten verplicht): www.np-zuidkennemerland.nl
Bron: HKV/AS (19-06-2013


Rondwandeling - Ontdek de Zee van Staal

Als Velsenaar bent u bekend met de zee, maar heeft u de ‘Zee van Staal’ al ontdekt? Het Rolandsduin in Wijk aan Zee is het decor voor deze indrukwekkende beeldententoonstelling met Tata Steel op de achtergrond. Professioneel gids en beeldend kunstenaar Piet Vos laat u deze intrigerende tentoonstelling op een intrigerende plek ervaren.
Zaterdag 8 juni | Verzamelpunt Duinpark Paasdal | 11:00 – ca. 12:30 uur | € 5,- voor leden, € 7,50 voor niet-leden | inschrijven bij de bibliotheekbalie, via internet of telefonisch

Bron: Bibliotheek Velsen (7-4-2013)


Fietsverkenning door Santpoort - Van Bastion tot Ruïne

Op de Landelijke Fietsdag gaat u op pad om historisch Santpoort te (her)ontdekken. De fietsroute voor jong en oud voert langs bekende plekken als molen de Zandhaas, landgoed Duin en Kruidberg en de Ruïne van Brederode. Onderweg leert een gids u alles over de geschiedenis van dit veelzijdige stuk Velsen.
Zaterdag 11 mei | Verzamelpunt Bibliotheek Velserbroek | 11:00 – ca. 13:00 uur | € 5,- voor leden, € 7,50 voor niet-leden | inschrijven bij de bibliotheekbalie, via internet of telefonisch

Bron: Bibliotheek Velsen (7-4-2013)


Rondwandeling - Middeleeuws Felison

Verscholen achter ‘het witte hek’ in de pittoreske dorpskern Oud-Velsen, kent de eeuwenoude Engelmunduskerk een rijke en bewogen historie. Kent u bijvoorbeeld het verband met de Ruïne van Brederode? Tijdens deze bijzondere rondwandeling met gids komt u het allemaal aan de weet.
Zaterdag 13 april | Verzamelpunt Engelmunduskerk, Velsen-Zuid | 11:00 – ca. 12:30 uur | € 5,- voor leden, € 7,50 voor niet-leden | inschrijven bij de bibliotheekbalie, via internet of telefonisch

Bron: Bibliotheek Velsen (7-4-2013)


Velsen verzameld - De Veiling

De gemeente Velsen veilt in de periode 4 tot en met 18 november a.s. middels vier internetveilingen een deel van haar verzameling van voorwerpen die grotendeels betrekking hebben op Velsen.

Het webadres van de veiling is: http://velsen.veilingenvankunst.nl
De website is voorzien van een handleiding voor het bieden e.d.

Vanaf 1 november kan de website al bekeken worden.

Het veilingschema is als volgt:
zondag 04 november 21.00 uur – woensdag 07 november 21.00 uur
woensdag 07 november 21.00 uur – zondag 11 november 21.00 uur
zondag 11 november 21.00 uur – woensdag 14 november 21.00 uur
woensdag 14 november 21.00 uur – zondag 18 november 21.00 uur

Het is een besloten veiling, er kan alleen geboden worden door inwoners van Velsen.

De gekochte voorwerpen kunnen in de periode 3 tot en met 13 december worden afgehaald. Hierover volgt eind november verdere informatie.
Bron: Gemeente Velsen (7-11-2012)


Tentoonstelling IJmuiden in Olieverf

Tentoonstelling van historische afbeeldingen van locaties in IJmuiden, tussen 1981 en 1984 geschilderd door J.H. Verhoog, gebruikmakend van oude afbeeldingen van IJmuiden en directe omgeving uit de periode 1890 en 1930. Toegevoegd zijn oude foto's van IJmuiden. Ook de verzameling poppen 'Types uit het oude IJmuiden', vervaardigd door wijlen Anna Aland, die in vitrines is opgesteld, benadrukt de historische sfeer. In: Zee- en Havenmuseum 'de Visserijschool', Havenkade 55, IJmuiden tot eind december 2012. Zie: www.zeehavenmuseum.nl
Bron: Velisena Loopmare 2012 nr. 2 (11-7-2012)


Wij in Noord-Holland

De Grote Kerk Alkmaar en het Noordhollands Dagblad hebben een fotowedstrijd uitgezet met als thema ´Het leven in Noord-Holland´. Noord-Hollanders zijn uitgenodigd om het leven in deze prachtige provincie vast te leggen. Een deskundige jury heeft de mooiste 250 foto´s uitgekozen; die worden tentoongesteld in de Grote Kerk Alkmaar. Bent u ook benieuwd naar het resultaat? Bezoek dan tot 8 september de kerk in het centrum van Alkmaar. De toegang is gratis. Adres: Koorstraat 2, 1811 GP Alkmaar. Tel. 072-5140707. Zie www.grotekerkalkmaar.nl.
Een van de geëxposeerde foto´s is gemaakt door Erik Baalbergen, lid van de HKV en redacteur van Velisena. De desbetreffende foto vindt u (in zwart-wit) op pagina 33 onderaan van het jubileumnummer van Velisena. De foto is in de expositie in kleur tentoongesteld.
Bron: Velisena Loopmare 2012 nr. 2 (11-7-2012)


Historische buitenplaatsen. Arcadië aan het Wijkermeer

T/m 16 september 2012 vestigt het museum de aandacht op de aaneengesloten reeks van buitenplaatsen binnen de gemeentegrenzen van Heemskerk, Beverwijk en Velsen. De geschiedenis van Akerendam krijgt extra aandacht in verband met de maatschappelijke betekenis voor de regio van de eigenaar, de familie Sluyterman van Loo. Ook Scheybeeck neemt een bijzondere plaats in. Adres: Westerhoutplein 1, Beverwijk. Tel. 0251-214507. Zie ook www.museumkennemerland.nl.
Bron: Velisena Loopmare 2012 nr. 2 (11-7-2012)


Historisch Informatie Centrum te Beverwijk

Tijdens de Algemene ledenvergadering van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland (HGMK) op donderdag 12 april 2012 in kasteel Assumburg te Heemskerk deelde het bestuur mee, dat een locatie gevonden is voor het Historisch Informatie Centrum (HIC). Na het mislukken van het gezamenlijke initiatief van het HGMK en Museum Kennemerland om tot een Historisch Informatie Centrum te komen, is het HGMK zelfstandig doorgegaan met de vorming van een HIC. Met ingang van donderdag 19 april 2012 wordt het Historisch Informatie Centrum geopend in het BHK-gebouw, Groenelaan 37 te Beverwijk. Vanaf 20.00 uur worden inloopavonden gehouden, waar men lezingen kan bijwonen, boeken en tijdschriften kan lezen, HGMK-boeken en tijdschriften kan inzien en aanschaffen, op twee splinternieuwe Apple-computers kan werken en ondersteuning kan krijgen bij onderzoek via internet, enzovoort. De inloopavonden zijn bedoeld voor informele contacten tussen leden, kandidaatleden, vrijwilligers en bestuursleden van het HGMK.
Bron: Velisena Loopmare 2012 nr. 2(11-7-2012)


Boek 100 jaar Stormvogels verschenen

Op vrijdag 1 juni 2012 is het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van IJVV Stormvogels ten doop gehouden. Het is getiteld 1912-2012 IJVV Stormvogels 100 jaar geschiedenis in vogelvlucht en is samengesteld onder redactie van Map Arpad, Leen van der Lugt, Jaap de Vries, Jack Zwart en eindredactrice Mieke van der Putte. Het boek beslaat 278 bladzijden, is geheel in kleurendruk uitgevoerd en heeft een harde kaft. Bijgevoegd is een DVD met interessante historische beelden. Het boek kost € 15,00 en kan besteld worden via www.stormvogels.nl.
Bron: E. Graafsma (06-06-2012)


Historisch weekend 2-3 juni 2012

Het Bunkermuseum in IJmuiden organiseert een historisch evenement dat plaatsvindt op zaterdag 2 en zondag 3 juni a.s. Tijdens dat weekend spelen ervaren re-enacters de geallieerde landingen van 6 juni 1944 nog eens na. Een evenement dat u eigenlijk niet zou mogen missen. Op zaterdag 2 juni is het museum open van 14.00 tot 16.00 en van 19.00 tot 20.30 uur. Op zondag 3 juni zijn we van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Entree eur 3,- (donateurs gratis). Adres zie de website www.wn2000.nl.
Bron: Mailing WN2000 (25-05-2012)


Openstelling Bunker Museum IJmuiden

Bunker Museum IJmuiden vanaf mei weer geopend voor publiek. Zondag 6 mei wordt het museum weer geopend voor publiek. Historisch Informatie Centrum te Beverwijk Velisena Loopmare, 2012, jrg. 21, nr. 2 3 Tijdens de Algemene ledenvergadering van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland (HGMK) op donderdag 12 april 2012 in kasteel Assumburg te Heemskerk deelde het bestuur mee, dat een locatie gevonden is voor het Historisch Informatie Centrum (HIC). Na het mislukken van het gezamenlijke initiatief van het HGMK en Museum Kennemerland om tot een Historisch Informatie Centrum te komen, is het HGMK zelfstandig doorgegaan met de vorming van een HIC. Met ingang van donderdag 19 april 2012 wordt het Historisch Informatie Centrum geopend in het BHK-gebouw, Groenelaan 37 te Beverwijk. Vanaf 20.00 uur worden inloopavonden gehouden, waar men lezingen kan bijwonen, boeken en tijdschriften kan lezen, HGMK-boeken en tijdschriften kan inzien en aanschaffen, op twee splinternieuwe Apple-computers kan werken en ondersteuning kan krijgen bij onderzoek via internet, enzovoort. De inloopavonden zijn bedoeld voor informele contacten tussen leden, kandidaatleden, vrijwilligers en bestuursleden van het HGMK. Mededeling Inmiddels is de collectie weer uitgebreid. In de onlangs gereed gekomen expositie is een imposante collectie munitie uitgestald. Dit betreft allerhande munitie, zoals dit gebruikt werd in de Atlantikwall.
Een spannende route, die u deels door overdekte loopgraven voert, bezoekt u de bunker waarin de collectie is tentoongesteld. In een van de bunkers vindt u een compleet ingericht woonvertrek, u waant zich ruim 65 jaar terug in de tijd.
De openingstijden zijn van 11:00 tot 16:00 uur. U vindt het Bunker Museum aan de Badweg nr. 38 in IJmuiden, tegenover Camping de Duindoorn. Toegangsprijs bedraagt € 3,00 en voor kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Het is ook weer mogelijk om een bunkerwandeling te boeken. Eén van de gidsen van WN2000 neemt u mee op een spannende ontdekkingstocht langs en door de bunkers in de zeereep. Uiteraard worden u tijdens de tocht alle wetenswaardigheden verteld.
Het rondleidingprogramma is onlangs uitgebreid met een rondleiding over het museumterrein en door de expositiebunkers. Meer informatie, data en tijden vind u op de website.
Deelnamekosten: € 6,50 per persoon, ongeacht leeftijd. Vooraf inschrijven is verplicht via onze website.
Meer informatie over WN2000 vindt u op www.WN2000.nl of via info@WN2000.nl. U bezoekt de site, www.BunkerMuseum.nl, voor informatie over het Bunker Museum. TBS
Bron: Persbericht (22-4-2012)


Historische Kring Velsen bestaat 20 jaar

In 2012 bestaat de Historische Kring Velsen (HKV) 20 jaar! Het jubileum wordt dit jaar gevierd met onder meer een feestelijke bijeenkomst voor leden en relaties in mei, een extra speciale jubileumuitgave van Velisena met foto's van Velsen van vroeger en nu, en exposities in de bibliotheken van Velsen. De HKV leden vinden uitgebreide informatie over het jubileum in de nieuwsbrief Velisena Loopmare van maart 2012.
Bron: www.historischekringvelsen.nl (2-3-2012)


Foto's Monumentenzorg Velsen digitaal beschikbaar bij het NHA

Sinds kort zijn 1.600 foto's van Monumentenzorg Gemeente Velsen online te bekijken via de Beeldbank van het Noord-Hollands Archief. De foto's zijn toegankelijk op straat, plaats, objectnaam en datering. Deze foto's dateren uit de periode 1985-1995. Het betreft foto's die zijn gemaakt tijdens de inventarisatie ter voorbereiding van de Gemeentelijke Monumentenlijst, nadat al eerder de lijst met rijksmonumenten was vastgesteld. Men vindt de 1.600 foto's via de website www.noord-hollandsarchief.nl.
Bron: Velisena Loopmare, maart 2012 (1-3-2012)


Voetbalclub VSV 100 jaar

Op donderdag 16 februari 2012 bestond de voetbalclub VSV, de Velseroorder Sport Vereniging, 100 jaar. Dit wordt/is uitbundig gevierd, o.a. met de uitgifte van een jubileumboek. Zie www.vsv100jaar.nl.
Bron: www.vsv100jaar.nl (18-02-2012)


Expositie Reederij Goedkoop

In het IJmuider Zee- en Havenmuseum is momenteel www.historischekringvelsen.nleen expositie te bewonderen over het vooral in de sleepvaart bekende bedrijf Reederij Goedkoop. Dit bedrijf was al vanaf 1807 actief in Nederland, maakte vanaf 1886 gebruik van stoomsleepboten en exploiteerde rond 1900 een stoombootdienst met salonboten tussen Amsterdam en IJmuiden.
Bron: Agenda op www.zeehavenmuseum.nl/ (27 januari 2012)


1851 Bik en Arnold Dubbel

De heren Bik en Arnold komen we in de geschiedenis van Velsen tegen als onder andere de eigenaren van de duinvallei de Breesaap en de grondleggers van IJmuiden. Waren zij al naamgever van de Bik en Arnoldkade, sinds kort geven zij hun naam ook aan een speciaal bier, genaamd 1851 Bik en Arnold Dubbel. Dit bier is het tweede speciaal voor Slijterij en Wijnhuis Zeewijck gebrouwen bier. In 2010 werden de lokale bierliefhebbers al verrast met 1865 Breesaap Tripel.
Bron: De Jutter (26 januari 2012)


Ziekenzorg te Velsen?

Henk Palm, samensteller van diverse uitgaven over voetbalverenigingen in Velsen en in 2010 een uitgave over de De lange Armen van IJmuiden, komt nu met een nieuw door hem samengesteld boek getiteld Ziekenzorg te Velsen?. Dit boek bevat herinneringen aan de Tuchtschool, het Antoniusziekenhuis, en het Zeewegziekenhuis (later Kennemer Gasthuis, locatie Zeeweg).
Bron: Ziekenzorg te Velsen? (25 januari 2012)


Fietsroute tussen vier buitenplaatsen IJmond

Ter gelegenheid van het Jaar van de Historische Buitenplaats (2012) komt er een ongeveer veertig kilometer lange fietsroute tussen landgoed Beeckestijn (Velsen-Zuid), de buitenplaats Akerendam in Beverwijk en Chateau Marquette en Assumburg in Heemskerk. Van de fietstocht wordt een folder gemaakt. Ook zal er op elke buitenplaats in de loop van het jaar het nodige georganiseerd worden. Tevens keert later dit jaar de picknick terug op Beeckestijn.
Bron: Artikel op website IJmuider Courant (2-1-2012)


Weekblad Huis aan Huis digitaal beschikbaar

In het Noord-Hollands Archief zijn sinds kort oudere uitgaven van het blad Huis aan Huis digitaal te bekijken. De gedigitaliseerde verzameling bestaat uit uitgaven van 28 december 1934 t/m 29 augustus 1941 (verschenen als Huis aan Huis - weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station, Rozenstein en Driehuis) en 30 maart 1951 t/m 30 december 1960 (verschenen als Huis aan Huis - Santpoorts Weekblad). De scans van uitgaven van voor 1942 zijn via internet toegankelijk bij het Noord-Hollands Archief (NHA). Scans van kranten van na 1942 zijn in verband met auteursrechten in te zien in de studiezalen van het NHA.
Bron: Bibliotheek Velsen - Nieuwsbrief januari 2012 en de Toen pagina (1-1-2012)


Over deze pagina...

Dit digitale "prikbord" biedt ruimte voor aankondigingen van en nieuwtjes over boeken en andere publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, excursies, evenementen, vondsten en andere zaken die te maken hebben met de geschiedenis van Velsen. De berichten kunnen zowel vanuit de Historische Kring Velsen als van buiten de kring komen, en worden opgesteld op basis van krantenberichten, nieuwsbrieven en mailings. Ook u kunt uw bericht aanleveren via de webmaster.
De webmaster mag aangeleverde berichten zonder opgave van redenen weigeren (bijvoorbeeld in het geval van commerciële of kwetsende inhoud) of tekstueel redigeren. Over het wel of niet plaatsen van een bericht en de vorm wordt in principe niet gecorrespondeerd. Bij een geplaatst bericht zal altijd de bron vermeld worden. Geplaatste berichten worden stilzwijgend verwijderd zodra ze niet meer van belang zijn. Voor het plaatsen van vragen op de website verwijzen we u naar de Gevraagd en gezocht rubriek op deze website. De Historische Kring Velsen en de webmaster zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van en onjuistheden in berichten op deze pagina en de gevolgen daarvan.


Home

©2013 Historische Kring Velsen