Winter 1963


De foto's mogen niet gebruikt worden zonder toestemming vooraf van de redactie en eigenaar/eigenaren.


Een collectie digitaal bewerkte dia's uit familiebezit en genomen in de strenge winter van 1963.

Deze winter staat te boek als de koudste sinds de klimaatwaarnemingen. Uitzonderlijk veel ijsdagen en een sneeuwdek dat 10 weken bleef liggen maakten van Nederland een wit poollandschap. Dorpen raakten volledig afgesloten van de buitenwereld en wegen raakten onbegaanbaar.

    

Ook onze gemeente kreeg te maken met extreme omstandigheden. De Noordzee was tot ver uit de kust bevroren en op het strand was de branding veranderd in een wit bevroren landschap met opgestapelde ijsschotsen. Op een zonnige maar koude zondag trok het strand heel veel bezoekers die de kou trotseerden om dit unieke schouwspel te bewonderen.

    

Zware ijsgang maakte het scheepvaartverkeer erg moeilijk. Met behulp van ijsbrekers werd het kanaal open gehouden en zo de bevoorrading van en naar Amsterdam veilig gesteld.

    

Vissersschepen kwamen terug van zee met een dik laag ijs op railingen en dek wat deze sprookjesachtige plaatjes opleverde. Deze winter hield Nederland in zijn greep van vr Kerstmis 1962 tot in maart 1963, maar het duurde nog weken voordat de grond weer ijsvrij was.

    

Bent U geinteresseerd in een uitgebreider weeroverzicht van deze extreme winter dan is een bezoek aan de website van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie een aanrader. Het webadres is www.vwkweb.nl

Foto's naar dia's van M.Y.G. Kuipers. Verslag: Annemiek Keijzers-Kuipers.


De foto's mogen niet gebruikt worden zonder toestemming vooraf van de redactie en eigenaar/eigenaren.


Terug naar de index van Foto's van vroeger


Home

©2003 Historische Kring Velsen